1 diploma 3 zelfstandigen: Rechten
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Rechten

Categorie: Ondernemen

 


  

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag komen drie juristen aan bod.
 
 
Wie? Tom Lambert    
Wat? Advocaat bij Legalize 
Web? www.legalize.be
 
Tom studeerde in 2000 af als licentiaat (master) in de rechten aan de Universiteit Gent en vervoegde vier jaar later, na drie jaar als management trainee gewerkt te hebben bij British American Tobacco, het advocatenkantoor Devleeschauwer & Carnewal, later Adius, in De Pinte. In 2008 besloot hij om te starten als zelfstandig advocaat. “Ik werkte initieel als bediende en later als zelfstandig medewerker, maar kom uit een nest van zelfstandigen en vrije beroepers. Ik wilde dezelfde richting uit en mijn eigen baas zijn, dus stelde ik een financieel plan op. Een deel van mijn spaarcenten investeerde ik in de zaak. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een gelijkgezinde advocaat die ook de stap naar een eigen kantoor wilde zetten. Via gemeenschappelijke vrienden leerde ik Simon, de medevennoot, kennen.” Het was helemaal niet Toms droom om zelfstandig advocaat te worden. “Eigenlijk wilde ik altijd dierenarts worden. Toen ik ouder was, wilde ik liever een studie die meer mogelijkheden bood, want ik wist niet wat ik mijn hele leven wilde gaan doen. Rechten was daarvoor een goeie keuze. Ik voel me goed in mijn vel en geniet van de afwisseling van mijn job. Ook vrije tijd is geen probleem. Soms zijn het lange dagen of drukke weken, maar met een beetje tijdsmanagement en doorwerken blijft er voldoende tijd over voor hobby’s en gezin.” Volgens Tom zijn er dan ook geen nadelen verbonden aan het zelfstandig zijn. “Het vraagt een beetje discipline, maar het is een voordeel om zelf je toekomst in handen te hebben en je eigen baas te zijn. Ook loon naar werk komt mij alleen maar ten goede.” 
 
 
Wie? Natacha Stoop  
Wat? Notaris  
Web? www.notaris.be  
 
Natacha Stoop startte, na haar driejarige stage als notarieel jurist, op 1 september 2011 als zelfstandig notaris. Nu werkt ze samen met Olivia Wellekens in hun eigen kantoor in Antwerpen. “Een notaris werkt altijd op zelfstandige basis, maar ik wilde sowieso graag alleen starten. Het geeft me meer vrijheid en ik werk nu voor eigen rekening.” Het is niet eenvoudig om zelf een eigen zaak te starten, maar Natacha kreeg hulp van verschillende instanties. “Vooral mijn accountant heeft me het meest vooruit geholpen. Ik heb me ook gericht tot Zenito, daar kreeg ik advies en persoonlijke dienstverlening voor starters en vrije beroepen, en dat was zeer nuttig. Ik hou van de vrijheid die ik nu heb en de mogelijkheid om fiscaal het nodige te optimaliseren. Jammer van de hoge sociale bijdragen en verzekeringen, de risico’s en het beperkt pensioen dat zelfstandigen hebben, maar dat neem ik er graag bij. Eens je die vrijheid en de daarbij horende verantwoordelijkheid van een zelfstandige hebt, is het ook moeilijk om de stap terug te zetten, denk ik.” Als moeder van twee jonge kindjes – 2 en 1 – heeft Natacha een heel druk leven. “Het beroep van notaris is dan ook moeilijk te combineren met een gezinsleven. Ik heb geen zwangerschapsrust gehad, kan niet makkelijk afwezig zijn van kantoor en werk lange dagen. Dat is niet eenvoudig, maar ik probeer er toch zoveel mogelijk te zijn voor mijn gezin.”
 
 
Wie? Maarten Block   
Wat? Kandidaat-gerechtsdeurwaarder  
Web? www.gdwvandamme.be
 
Maarten Block studeerde in 2005 af als licentiaat in de rechten aan de Universiteit Gent en startte kort daarna als stagiair-gerechtsdeurwaarder bij het kantoor Hendrik Van Damme in Zele. “Ik wilde deelnemen aan de examens voor Parketmagistraat, maar een van de toelatingsvoorwaarden is dat je minstens een jaar gewerkt moet hebben in de juridische sector. Gerechtsdeurwaarder Hendrik Van Damme in Zele had een vacature openstaan voor een dossierbeheerder of stagiair. Ik woon in Dendermonde en naar Zele is het maar een kwartiertje rijden, dus ik heb niet getwijfeld. Het leek me ideaal om daar te beginnen als pas afgestudeerde jurist.” Ondertussen is Maarten al vijf jaar kandidaat-gerechtsdeurwaarder, maar toch stond zelfstandig worden niet op zijn verlanglijstje. “Als pas afgestudeerde had ik eigenlijk geen uitgesproken voorkeur om te starten als zelfstandige of als bediende. Ik wilde gewoon zo snel mogelijk aan het werk. Maar mijn huidige job bevalt me heel goed. De vrijheid, afwisseling en de mooie verloning zijn uiteraard pluspunten, al moet je dat laatste natuurlijk wel wat opbouwen doorheen de jaren,” klinkt het. “De werklast in het weekend en ’s avonds valt goed mee, dus ik mag niet klagen. Ik ervaar momenteel een heel aangenaam evenwicht tussen werk en gezin en ik hoop dat te kunnen behouden. En wat het examen voor Parketmagistraat betreft, op dit moment is dat niet een van mijn prioriteiten, maar zeg nooit nooit.”
 
(SVDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%