'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


 

 
Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Starters kunnen op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be.
 

 
Ik heb zopas het studentencafé overgenomen waar ik vroeger zelf altijd aan de toog hing. Nu verneem ik dat ik op 1 juli 2013 een 'geregistreerde kassa' moet installeren. Klopt dat?
 
Tenzij je in dat studentencafé veel spaghetti's verkoopt, zou ik me geen zorgen maken, want de 'geregistreerde kassa' wordt enkel verplicht voor horecazaken met meer dan 10% omzet uit ter plaatse genuttigde maaltijden, wat in een studentencafé nogal onwaarschijnlijk lijkt. Bovendien werd de invoering van dit soort fraudevrije kassa's uitgesteld tot 1 januari 2014, dus je hebt nog een half jaar de tijd om de nodige informatie in te winnen.
 
 
Ik heb hard gevochten voor mijn eerste klanten en wil hen bij de verjaardag van mijn zaak graag belonen met een relatiegeschenk. Kan ik die geschenken aftrekken van mijn belastingen?
 
Zorg ervoor dat de waarde van het geschenk minder bedraagt dan 125 euro (aankoopprijs) en ze zijn zonder discussie voor 50% aftrekbaar. Wil je toch een waardevoller geschenk aanbieden - waarom eigenlijk, voor 125 euro kun je toch al iets moois kopen? - dan wordt het ingewikkelder en riskeer je voor de ontvanger van het geschenk een fiche 'voordeel van alle aard' te zullen moeten opstellen, wat de begunstigde waarschijnlijk niet echt sympathiek zal vinden.
 
 
Mijn facturen worden bijna nooit op tijd betaald, dus ik betaal mijn rekeningen óók niet op tijd. Voilà, zo werkt dat bij mij!
 
En zo is niemand tevreden: noch jij, noch je klanten en leveranciers. Proficiat. Je zou het leven zowel voor jezelf als voor anderen aangenaam kunnen maken door systematisch om te springen met facturen. Kies een bepaalde dag in de week uit voor het factureren, en een andere dag voor het betalen van rekeningen, en hou je daar ook aan. Wat het zelf betalen betreft: betaal nooit te vroeg, maar betaal wel op tijd.
 
 
Ik moet voor mijn zaak geregeld pakjes versturen per sprinter of koerier, maar die pakjes zijn zo belangrijk dat ik altijd rotzenuwachtig ben dat ze niet zullen aankomen.
 
Kies voor een koerierdienst met een online track- en tracesysteem. Dan krijgt je zending een code waarmee je op de website van de koerier kan volgen of je pakje onderweg is, waar het ergens zit, wanneer het precies arriveert en door wie wordt getekend voor ontvangst.
 
 
Ik ben naast mijn vaste job actief als Vlaamse zanger. Op tv of radio zul je mij niet zien of horen, maar ik boer niet slecht in het lokale circuit van braderie-optredens en shows in rusthuizen. Voor welk zelfstandigenstatuut zou ik het best kiezen?
 
In jouw geval lijkt het op het eerste gezicht niet nodig om voor een statuut van zelfstandige in bijberoep te kiezen - hoewel je dat als je het echt wil, wel zou kunnen - omdat je je als artiest kan laten betalen in auteursrechten, en daar betaal je maar 15% roerende voorheffing op, zolang je minder auteursrechten int dan 53.490 euro per jaar.
 
 
Ik wil een kredietkaart voor mijn bedrijfskosten, maar er zijn er zoveel en ik zie door het bos de bomen niet meer. Waar moet ik op letten bij de keuze van de juiste kaart?
 
Ga na of de gebruikslimiet voldoet aan je te verwachten behoeften. Vergewis je er ook van of je de kaart kan gebruiken om geld af te halen in binnen- en buitenland, en welke kosten daaraan zijn verbonden. Informeer ook of er een (aankoop)verzekering aan de kaart is verbonden, en of die ook geldt bij aankopen in het buitenland en/of via het internet. Vraag ten slotte ook of er een vorm van medische bijstand aan de kaart is gekoppeld.


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%