1 diploma 3 zelfstandigen: Logopedie
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Logopedie

Categorie: Ondernemen

 


“Met een diploma kan je alle kanten uit.” Ook bij logopedie is dit het geval, maar de meeste logopedisten starten een eigen praktijk of gaan als zelfstandige in een groepspraktijk werken. “Een logopedist die in loondienst wil gaan werken, vindt heel moeilijk een job”, klinkt het. Drie logopedisten vertellen over hun werk en passie.

 
 
Wie? Ine Rabaey
Wat? Eigen praktijk
Web? www.inerabaey.be
 
Ine Rabaey studeerde in 2003 af aan de Arteveldehogeschool en werkte de eerste jaren van haar carrière als interim in verschillende revalidatiecentra. Ondertussen startte ze als zelfstandige in bijberoep, en na verloop van tijd besloot ze om voltijds voor zichzelf te werken. Ine wist al vrij vroeg dat ze logopedie wou gaan studeren: “Mijn jongere broer volgde logopedie in de kleuterklas en op de lagere school om zijn articulatie bij te spijkeren. Als kind ging ik er dan bijzitten omdat het mij enorm boeide.” Ine werkt hoofdzakelijk met kinderen met leerstoornissen, taal- en articulatiestoornissen en stemstoornissen, maar ziet in haar praktijk ook volwassenen met stemproblemen. “Momenteel heb ik weinig vrije tijd. Ik combineer mijn job met de opvoeding van mijn drie zonen van zeven, vijf en drie, en er is een vierde onderweg. Ook mijn man heeft een drukke job, waardoor een goede planning noodzakelijk is. Gelukkig heb ik mijn praktijk thuis. Dat maakt het makkelijker om ’s avonds laat en in het weekend door te werken.” De vrijheid naar planning vindt Ine de meest positieve kant van haar job, maar ze houdt ook van het contact met veel verschillende mensen. Negatief vindt ze de manier waarop logopedisten worden voorgesteld in de pers. “Mensen krijgen een verkeerd beeld van wat een logopedist doet. Wij zijn opgeleid tot het diagnosticeren en begeleiden van volwassenen en kinderen met een specifiek probleem en dus zijn wij meer dan louter huiswerkbegeleiders.”   
 
 
Wie? Ymkje Vandendooren (foto)
Wat? In bijberoep
Web? www.degroeipool.be
 
Ymkje studeerde vorig jaar af aan de Hogeschool Gent en koos voor de richting logopedie omdat ze dolgraag met kinderen wilde werken: “Ik koos niet voor een lerarenopleiding omdat ik het leuker vind om in een één-éénrelatie te werken en zo dichter bij het kind te staan.” In de eerste instantie was het voor Ymkje niet de bedoeling om als zelfstandige aan de slag te gaan. “Bij een zelfstandig statuut komt heel wat administratieve rompslomp kijken en daar had ik echt geen zin in. Maar het is niet zo makkelijk om als logopediste een job in loondienst te vinden. Bij de praktijk waar ik momenteel werk, heb ik spontaan gesolliciteerd.” Die administratieve rompslomp waar ze bang voor was, blijkt uiteindelijk geen probleem te zijn. “Mijn collega’s in de praktijk hebben mij in het begin heel goed bijgestaan, op alle vlakken. Ik kan met mijn vragen steeds bij hen terecht.” Naast haar werk als logopediste doet Ymkje nog een totaal andere job: “Ik werk fulltime als commercieel en administratief bediende. Op woensdag- en donderdagavond en op zaterdag werk ik in de praktijk, dus blijft er niet veel vrije tijd meer over. Het is belangrijk om telkens de therapie goed voor te bereiden en dat vergt ook tijd.” Gelukkig houdt Ymkje van haar job en heeft ze het er graag voor over: “Mijn job als logopediste voelt aan als een hobby. Elke vooruitgang die mijn patiënten maken, maakt mij heel fier en dat is mijn houvast.”
 
Wie? Lisa Van Limbergen
Wat? Eigen praktijk
Web? www.lvlogo.be
 
Lisa wou sinds haar twaalfde ‘mensen leren spreken’ en is daarom logopediste geworden. “Ik volg sinds mijn achtste dictielessen en zo is de interesse voor logopedie beginnen te groeien. Ik wou eigenlijk aan de slag in een ziekenhuis, maar dat is niet gelukt. Toen ik een job kreeg aangeboden in een zelfstandige praktijk, heb ik die met beide handen gegrepen.” Enkele jaren later startte Lisa dan toch met een eigen praktijk, waar ze vooral mensen met leerstoornissen behandelt. “Vooral oudere kinderen liggen in mijn interessegebied, omdat zij vaak al jaren problemen hebben op school, en ik ze daarbij kan helpen.” Dat zelfstandigen het constant druk hebben, blijkt ook uit Lisa’s dagelijkse agenda: “’s Morgens vroeg behandel ik kinderen in de voorschoolse opvang. Tijdens de schooluren komen volwassenen, studenten en kleuters aan bod en in de middagpauze bezoek ik scholen om lagere-schoolkinderen te behandelen. Na school komen vaak nog een of twee kinderen langs, gevolgd door een hele avond op de praktijk. Je bent je eigen baas en kan je planning volledig zelf bepalen, maar het werken stopt nooit. Bij het thuiskomen moet je nog een hoop papierwerk verzetten en voorbereidingen maken voor de volgende lessen.”  
(LM)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%