'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


 

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Starters kunnen op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be. Hier alvast enkele veel voorkomende vragen.
 

Ik heb er altijd van gedroomd een eigen zaak te hebben. De kans is groot dat ik zal starten als zelfstandige, maar ik word toch nog afgeschrikt door de hoge werkdruk. Hoeveel uren werkt een zelfstandig ondernemer gemiddeld?
 
Het toeval wil dat de zelfstandigenorganisatie Unizo onlangs exact dezelfde vraag stelde aan haar leden. Slechts 8% van de ondernemers werkt minder dan 40 uur per week. Tussen 40 en 50 uur is een normaal weekritme voor 19% van de zelfstandigen, maar de meesten steken nog een tandje bij: 31% werkt 50 tot 60 uur per week en 23% arbeidt wekelijks 60 tot 70 uur. Zelfs echte workaholics blijken geenszins zeldzaam onder de ondernemers: 19% werkt meer dan 70 uur per week.
 
Ik wil graag een bedrijfswebsite, maar de sitebouwer heeft me laten weten dat de domeinnaam van mijn bedrijf al is geregistreerd. Ik heb het gevoel dat mijn naam is 'gekaapt' door een concurrent.
 
Dat gebeurt, en het is niet makkelijk om er iets tegen te ondernemen. Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Als het gaat om een .be-domeinnaam zou je kunnen aantonen dat je concurrent de domeinnaam enkel heeft geregistreerd met als doel je te schaden. Dat geldt ook als hij het domein voor een belachelijk hoog bedrag aan jou zou proberen te verkopen. Het probleem is wel dat je zoiets voor de rechter moet uitvechten, en dan is het sop de kool vaak niet waard. Zoek een alternatief met .com, .org, .eu of iets dergelijks, of wees creatiever bij het zoeken naar je eigen, unieke domeinnaam.
 
Ik had bij mijn opstart onderschat met hoeveel logistieke uitdagingen een bedrijf te maken krijgt. Kan ik daar advies voor krijgen?
 
Dat kan zeker, en het kan zelfs gratis. De Vlaamse overheid heeft een loket opgericht om deze uitdagingen aan te pakken. Op het Flanders Logistics-loket (www.flanderslogistics.be) krijg je logistiek advies op maat van je onderneming, van een evaluatie tot tips voor efficiënter logistiek werk. Argwaan is niet nodig: de consulenten van Flanders Logistics werken in volledige onafhankelijkheid.
 
Ik weet dat ik als zelfstandige veel kans loop om grondig doorgelicht te worden door een belastingcontroleur. Kan ik me daartegen verzekeren?
 
Het lijkt misschien een rare vraag, maar het antwoord luidt verrassend genoeg: jawel, dat is mogelijk. Het verzekeringsbedrijf ADMB heeft een verzekeringsproduct genaamd Omnifisc. Opgelet: dit is uiteraard geen verzekering die je dekt tegen de gevolgen van fiscale fraude, maar ze dekt wel de kosten om experts, advocaten en dergelijke in te huren om 'gewapend' zo'n controle tegemoet te zien en het resultaat eventueel aan te vechten.
 
Ik heb heel wat gelezen over starten als zelfstandige, en iets wat vaak terugkomt, is een referentie naar het KISS-principe. Wat wil dit zeggen?
 
Volgens het KISS-principe heeft een idee de meeste kans op slagen als het niet onnodig complex is. Eenvoud rules! Waar KISS als acroniem precies voor staat, daar is discussie over, maar eigenlijk komt het allemaal op ongeveer hetzelfde neer: Keep It Simple, Stupid; Keep It Stupid Simple; Keep It Short and Simple; Keep It Simple Sir; Keep It Super Simple; Keep It Simple or be Stupid; Keep It Simple and Stupid; Keep It Simple and Straightforward; Keep It Simple and Safe; Keep It Simple, Silly of Keep It Simple and Sincere.
 
Zie ik dit nu goed in mijn boekhouding: blijkbaar moet ik BTW afdragen op álle uitgeschreven facturen, ook al zijn die nog niet betaald door de klant?!
 
Dat klopt inderdaad, helaas. Een reden te meer om niet te laks om te springen met slechte betalers: klanten die hun facturen niet of te laat betalen, kosten jou als zelfstandige in de praktijk meer geld dan louter het bedrag dat ze jou nog verschuldigd zijn.
 
(SDB)

 

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%