'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


 

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Wij overlopen er een paar, en geven de antwoorden netjes mee.
 
(SDB)
 
Ik had bij mijn opstart onderschat met hoeveel logistieke uitdagingen een bedrijf te maken krijgt. Kan ik daar advies voor krijgen?
 
Dat kan zeker, en het kan zelfs gratis. De Vlaamse overheid heeft een loket opgericht om deze uitdagingen aan te pakken. Op het Flanders Logistics-loket (www.flanderslogistics.be) krijg je logistiek advies op maat van je onderneming, van een evaluatie tot tips voor efficiënter logistiek werk. Argwaan is niet nodig: de consulenten van Flanders Logistics werken in volledige onafhankelijkheid.
 
Ik heb heel wat gelezen over starten als zelfstandige, en iets wat vaak terugkomt, is een referentie naar het KISS-principe. Wat wil dit zeggen?
 
Volgens het KISS-principe heeft een idee de meeste kans op slagen als het niet onnodig complex is. Eenvoud rules! Waar KISS als acroniem precies voor staat, daar is discussie over, maar eigenlijk komt het allemaal op ongeveer hetzelfde neer: Keep It Simple, Stupid; Keep It Stupid Simple; Keep It Short and Simple; Keep It Simple Sir; Keep It Super Simple; Keep It Simple or be Stupid; Keep It Simple and Stupid; Keep It Simple and Straightforward; Keep It Simple and Safe; Keep It Simple, Silly of Keep It Simple and Sincere.
 
Voor mijn startbedrijfje schrijf ik wel eens facturen uit naar het lokale gemeentebestuur. Daar respecteert men bij de betaling blijkbaar het 30-dagenprincipe niet. Valt daar iets aan te doen?
 
Aangezien gemeentebesturen het gewend zijn zich aan de regelgeving rond overheidsopdrachten te houden, wordt daar meestal gewerkt met een betaaltermijn van 60 dagen. Als je daar niet mee kunt leven en heel regelmatig met hen samenwerkt, zou je eens rond de tafel kunnen gaan zitten om te bespreken of het 30-dagenprincipe alsnog kan worden toegepast op de facturen van jouw bedrijf.
 
Regelmatig lees ik in de krant dat deze of gene sector wordt ondersteund door Europese subsidies. Wel, ik zou ook mijn deel van die Europese subsidies willen. Hoe begin ik eraan?
 
Door je eerst en vooral goed te informeren. Surf naar http://ec.europa.eu/small-business, een portaalsite waarop je terugvindt hoe Europa KMO's ondersteunt. Specifiek op zoek naar subsidies? Een lijst daarvan vind je op de site van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap: www.vleva.eu/subsidiewijzer.
 
Ik ben een winkel begonnen in skatebenodigdheden. Wegens rioleringswerken in de straat zal mijn zaak twee tot drie maanden niet bereikbaar zijn. Ik kan gelukkig tijdelijk elders de zaak openhouden. Moet ik nu eerst een uitverkoop organiseren?
 
Dat moet niet, maar het mag wel, tenminste als er minstens 20 werkdagen geen verkoop mogelijk is in je huidige winkel. Wat wel niet zomaar kan, is die uitverkoop organiseren op de tijdelijke locatie. Daarvoor heb je schriftelijke toestemming nodig van de FOD Economie.
 
Ik heb een bestelwagen nodig voor mijn opstartbedrijf. Wat raden jullie aan: kopen of leasen?
 
Als het over slechts één bestelwagen gaat, raden we aan te kiezen voor een 'aankoop met eigen middelen'. Geld bijeenschrapen en kopen dus. Het voertuig maakt dan deel uit van de vaste activa van je zaak, zodat je zelf beslist over het onderhoud en de eventuele verkoop. Een bijkomend argument is dat een bestelwagen nogal wat schaderisico inhoudt, en bij een leasingcontract kan je dat duur te staan komen.
 

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%